Kosenie trávy


Čo treba vedieť o správnom kosení trávy?

Správne kosenie trávy si vyžaduje dodržiavať dve základné pravidlá. Prvým je kosenie trávy tak, aby ste jej steblá skracovali vždy o jednu tretinu. Ak chcete udržovať výšku vášho trávnika na štyroch centimetroch, koste, keď má šesť. Znamená to tiež, že čím kratší trávnik chcete mať, tým častejšie ho budete kosiť. Kosiť by sa však nemalo viac ako dva razy do týždňa, to je druhé základné pravidlo. V lete koste dva razy v týždni, na jar, na jeseň a ak je sucho iba raz.

Hnojenie trávnikov

Akú výšku stebiel?

Platí, čím vyššie steblá, tým ľahšia údržba. Hustý trávnik na úrovni okolo štyroch centimetrov bude pre ako perzský koberec vo vašej záhrade. Bude mäkký a príjemne chladiť. Môže sa však ľahko zničiť pri hre detí a je tu aj vyššie riziko, že takzvané hrubé trávy začnú dominovať nad jemnými. Ideálna dĺžka je od 2,5 do 3,2 centimetra. Kratšie v lete, dlhšie na jar, na jeseň a počas suchých dní. Ak máte v obľube nízky trávnik, dávajte pozor, aby mal dostatok vlahy. Polievať treba aj po každom kosení.

Ako kosiť?

Skôr ako začnete križovať záhradu kosačkou, uistite sa, či ju viete správne ovládať a hlavne zastaviť, ak to bude nevyhnutné. Dbajte na bezpečnosť. Výšku nožov nikdy nenastavujte, ak je kosačka zapojená do elektrickej sieti. Nikdy ju nenechávajte zapnutú bez dozoru a nekoste bosý. Pred začiatkom kosenia treba vyčistiť plochu od napadaného lístia a iných nečistôt. Pri kosení kráčajte stále rovnakou rýchlosťou. Môžete sa rozhodnúť, či budete postupovať od stredu trávnatej plochy smerom k okrajom, pričom budete opisovať štvorec, alebo kosiť pásy podobne ako na futbalových ihriskách. Nekoste po daždi, teda dbajte na to, aby bol trávnik pre kosením suchý.

Akú kosačku použiť?

Poznáme dva základné druhy kosačiek: klasické a mulčovacie. Klasické kosačky pokosenú trávu zbierajú do zberného koša, mulčovacie ju rozsekajú a rozmetajú po pokosenom trávniku. Znamená to, že trávnik sa automaticky prihnojí. Znie to dobre, ale na kosenie trávnika v blízkosti bazéna sú nevhodné. Nasekané čiastočky trávy by sa do neho ľahko dostali. Na kosenie v sklone viac ako 15 stupňov, treba použiť ručnú kosačku.

Zavolajte HomePro Správcovská, s.r.o.

Ak vám kosenie nie je po chuti, ale radi by ste mali krásny trávnik, zavolajte si na pomoc odborníka. Spoločnosť HomePro Správcovská, s.r.o. poskytuje komplexnú starostlivosť o záhrady. Zavolajte na telefónne číslo 0850 232 404 alebo napíšte na info@homepro.sk a na základe bezplatnej cenovej ponuky si objednajte profesionálnu starostlivosť o váš trávnik. Kompletný zoznam služieb spoločnosti HomePro Správcovská, s.r.o. nájdete tu - služby pre bývanie.

Neváhajte nás kontaktovať

0850 232 404
info@homepro.sk
Hálkova 1/A, 831 03 Bratislava


Zaujali sme Vás? Nechajte si vypracovať bezplatnú cenovú ponuku.