Starostlivosť o bazény


HomePro Správcovská, s.r.o. svojim klientom poskytuje komplexnú starostlivosť o bazény. Od odzimovania, cez pravidelnú údržbu a meranie kvality, až po opätovné zazimovanie bazéna sa HomePro Správcovská, s.r.o. postará o plnohodnotné využitie bazéna na ten pravý relax.

Kedy bazén pripraviť na sezónu?

Pri príprave bazéna na letnú sezónu, sa riadime hlavne počasím kedy by nám nočné teploty nemali klesnúť pod bod mrazu a teplota vody v bazéne sa bude pohybovať okolo 10 °C. Ako prvé potrebujeme odstrániť ochrannú fóliu, prípadne polystyrén, ktorý chránil bazén počas zimy proti poškodeniu. Fólia sa dôkladne očistí, zabalí a uloží na určené miesto aby bola v zimnom období pripravená na plnohodnotné použitie.

Po uložení fólie ďalším dôležitým krokom je odstránenie všetkých mechanických a organických nečistôt v blízkom okolí bazéna a v samotnom bazéne. Očistenie stien je najvhodnejšie profesionálnymi chemickými prípravkami, ktoré sa nanesú na zanesené miesta a očistia sa kefou alebo hubkou. Pozor dávajte najmä pri mechanickom čistení, bazénová fólia sa môže ľahko poškodiť.

Čo s bazénovou technológiou?

Po týchto prácach nasleduje technickejšia časť, kedy zapájame filtračnú jednotku poprípade ohrev vody. Predtým však potrebujeme napustiť bazén vodou niekoľko centimetrov pod okraj. Zapojenie filtračnej jednotky a ohrev vody odporúčame prenechať profesionálom s odbornými skúsenosťami. Po dlhej zime je nutné skontrolovať všetky časti bazénovej technológie, pretože niektoré z nich mohli mrazmi utrpieť a nemusia slúžiť na 100 percent.

Napriek tomu ak sa rozhodnete všetko zapojiť vlastnoručne, nezabudnite vyskúšať prúdový chránič, uzemnenie a správne osadiť čerpadlo. Bazénová chémia sa aplikuje hneď po doplnení vody v bazéne

Tvrdosť vody sa zisťuje pomocou kvapkového testera. Požadovaná tvrdosť je 18°N, takúto tvrdosť dosiahneme pridaním chemického prípravku. Následne sa prispôsobí hodnota pH vody na 7,2 až 7,6. Opäť presnú hodnotu zisťujeme testerom. Pri takto udržiavaných bazénoch parí k dôležitej úprave vody jej chlórová terapia. Vhodný obsah chlóru vo vode je približne 0,3 až 1 miligram na liter. Ak je to nutné, množstvo chlóru zmeníme a použijeme prípravky na stabilizáciu. Po použití všetkej bazénovej chémie sa zapne filtračná jednotka a necháme ju v chode 24 - 48 hodín.

Chcete sa v bazéne len kúpať, ale nie sa oň starať?

Po správnom prevedení všetkých týchto úkonov by mal byť Váš bazén pripravený na chod počas letných mesiacov. V prípade ak chcete mať bazén stále v dobrej kondícii a nemusieť sa mu pravidelne venovať, čosa týka údržby, obrátťe sa na HomePro Správcovská, s.r.o. a nechajte bazénové starosti na nás.

Dôležité pojmy pri bazénoch

Skimerový bazén

je to najčastejšie sa vyskytujúci bazén. Jeho hlavným poznávacím znakom je, že hladina vody je znížená od okraja bazéna cca 10 – 15 cm. Samotný skimer je sací otvor, ktorý nasáva vodu s nečistotami a odvádza k pieskovému filtru. Vo filtrácií sa voda vydezinfikuje, vyčistí a tryskami sa vháňa opäť do bazéna. Samotný skimer nezabezpečí správnu cirkuláciu vody, preto je dôležité vhodné umiestnenie trysiek tak, aby sme zabránili vzniku miest, kde by nám voda neprúdila a nečistoty sa zdržiavali na tomto mieste.

Bazén s prepadovým žľabom

je to bazén, ktorého voda preteká cez horný okraj bazénovej konštrukcie do prelivového žľabu. Zo žľabu je voda vedená do vyrovnávacej nádrže. Z tejto nádrže je vháňaná do filtra kde sa čistí a dezinfikuje, následne je tryskami privádzaná opäť do bazéna. Kvalita čistenia vody je vyššia ako pri skimerových bazénoch, keďže do žľabu sa dostane rýchlejšie a väčšie množstvo vody s nečistotami.

Materiál na bazén

vnútornú časť bazéna môžeme obložiť dvoma typmi materiálmi. Využívajú sa fóliové materiály alebo bazénový keramický obklad.

Filtračné zariadenie

je základným prvkom, každého bazéna. Filtrácia s pomocou čerpadla nám slúži na cirkuláciu a rozmiešavanie bazénovej chémie a vody v celom bazéne. Touto technológiou dokážeme zabezpečiť správnu dezinfekciu vody. Opätovne dôležitým aspektom pri správnom fungovaní bazéna a jeho technológie je správne rozmiestnenie výtlačných trysiek.

Ohrev vody

ohrevom bazénovej vody dosiahneme zvýšenie kvality pri využívaní bazéna a zároveň si predĺžime našu kúpaciu sezónu. K dispozícií máme rôzne typy ohrevov.

  • Tepelné čerpadlo na ohrev vody
  • Elektroohrev
  • Teplovodný ohrev

Automatické dávkovanie chémie

týmto prístrojom si uľahčíme starostlivosť o samotnú kvalitu bazénovej vody. Automatika sleduje výšku a hodnoty bazénovej chémie. Sondy vyhodnocujú stav chlóru a pH nachádzajúcich sa vo vode a v prípade potreby automaticky dávkuje požadovanú chémiu.

Protiprúd

je prístroj ktorý, dokáže vytvoriť silný prúd vody a vzduchu, proti ktorému môžeme plávať na mieste. Zvyšuje komfort pri využívaní bazéna.

Prekrytie bazéna

pre lepšiu údržbu čistoty a starostlivosti o bazén máme na výber z viacerých druhov krycích technológií.
Najjednoduchším prekrytím je bublinková fólia, bráni zaneseniu nečistôt a mierne udržuje teplotu vody. Ďalším spôsobom prekrytia je lamelové prekrytie s elektrickým pohonom. Je vyrábané presne podľa tvaru bazéna. Opäť bráni znečisteniu vody a pri určitých typoch môže byť použitý solárny materiál lamiel čím dosiahneme určité zvýšenie teploty vody.
Pre predĺženie kúpacej sezóny máme na výber bazénové prestrešenie. Týmto spôsobom prekrytia a s kombináciou ohrevom vody si môžeme predĺžiť sezónu až o 3 mesiace. Manipulácia s prestrešením je veľmi jednoduchá. Vďaka posuvným spôsobom sa môžeme kúpať aj pod holým nebom. Využívaná hliníková konštrukcia môže mať rôzne tvary a veľkosti s rozličnými spôsobmi otvárania.

V prípade ak si plánujete zriadiť nový alebo zmodernizovať Váš terajší bazén, obráťte sa na spoločnost HomePro Správcovská, s.r.o. pre konzultáciu, odbornú asistenciu, výber správnych bazénových riešení a dodávateľov.

Neváhajte nás kontaktovať

0850 232 404
info@homepro.sk
Hálkova 1/A, 831 03 Bratislava


Zaujali sme Vás? Nechajte si vypracovať bezplatnú cenovú ponuku.