Starostlivosť o trávnik


Trávnik je základným prvkom každej záhrady. Aby sme v nej mohli pohodlne relaxovať a zároveň skrášľovala naše bývanie, potrebujeme mu venovať pravidelnú starostlivosť. V nej sú zahrnuté tri základné úkony - kosenie trávy, hnojenie trávnika a vertikutácia, alebo inak povedané prevzdušňovanie a zavlažovanie trávnika.

Kosenie trávy

Hlavným prvkom starostlivosti o trávnik je jeho kosenie. Kosením trávy zabezpečíme hustnutie trávnika a zároveň nastolenou pravidelnosťou sa nám darí odstraňovať plevel, ktorý neznáša kosenie. Pri takejto údržbe je nutné dodržiavať správnu výšku rezu kosačkových nožov. Výška nášho trávnika je optimálna v rozmedzí 3 – 6 cm. Veľmi dôležitou úlohou pri starostlivosti je pravidelnosť kosenia. Odporúčame Vám kosiť jeden až dvakrát do týždňa v závislosti od výšky stebla, druhu a funkcie trávnika.

 

Hnojenie

Hnojenie trávnika je nevyhnutelnou súčasťou starostlivosti. Hnojením dodáme všetky dôležité živiny, ktoré nám ozdravia trávnik, dodajú krásnu zelenú farbu a hustotu. Hnojivá, ktoré môžeme použiť majú rôznu formu – tekuté, kryštalické alebo granulové. Základné živiny hnojiva sú dusík, fosfór a draslík. Obdobie počas, ktorého je vhodné hnojiť je od mája do augusta a potom pred začatím zimného obdobia kedy použijeme hnojivo s postupným uvoľňovaním látok aby aj cez túto časť roka trávnik príjmal dostatok výživy.

 

Vertikutácia – prevzdušňovanie

Ďalšou nezanedbateľnou starostlivosťou je vertikutácia, čiže prevzdušňovanie trávnika. Vertikutátor je stroj s nožmi, ktoré sa zarezávajú do trávnika iba niekoľko milimetrov, pričom kypria pôdu a odstraňujú plsť. Plsť vzniká na spodnej časti trávnika pri korienkoch. Je spôsobená odumretými časťami trávy a zbytkami pokosenej trávy. Táto vrstva zabraňuje nášmu trávniku dýchať, prijímať vlahu a živiny. Vhodné obdobie prevzdušňovania je na jar a jeseň.

Chcete mať pekne vyzerajúci trávnik a cítiť sa vo Vašej záhrade pohodlne a príjemne, ale nemáte čas alebo chuť tráviť svoj voľný čas starostlivosťou o trávnik. Kontaktujte HomePro Správcovská, s.r.o. a naši objektoví manažéri Vám bezplatne vypracujú cenovú ponuku podľa Vašich požiadaviek a navrhnú optimálny spôsob starostlivosti o vašu záhradu a bývanie.

Neváhajte nás kontaktovať

0850 232 404
info@homepro.sk
Hálkova 1/A, 831 03 Bratislava


Zaujali sme Vás? Nechajte si vypracovať bezplatnú cenovú ponuku.