Zavlažovacie systémy


Zavlažovanie trávnikov a záhrad

Zavlažovacie systémy sú komplexným riešením závlahy pre vašu záhradu a trávnik a dôležitým faktorom pre pekne upravenú a zdravú záhradu. Vyriešia za vás starosti s každodenným polievaním trávy a zároveň šetria váš čas.

Aké typy zavlažovacích systémov poznáme?

V súčasnosti poznáme dva základné typy zavlažovacích systémov. Rozprašovacie a kvapkové. Prvé poznáme v dvoch alternatívach - hadicové ako menej nákladné riešenie a permanentné s rozprašovacími hlavicami. Rozprašovacie systémy sa používajú častejšie ako kvapkové ale zvyčajne je najefektívnejšie použiť kombináciu oboch typov zároveň.

 

Aké sú výhody a nevýhody zavlažovacích systémov?

Spravidla všetko má svoje pre a proti. V tomto prípade je nevýhod len málo. Pri rozprašovacích systémoch problémy spôsobuje polievanie okrem trávnika, pôdy aj rastlín, ktoré počas nocí môže spôsobiť zvýšenie rizika výskytu chorôb a hnilobných procesov. Avšak tento problém možno ľahko odstrániť správnym nastavením systému, o ktoré sa Vám HomePro Správcovská, s.r.o. postará. Čo sa týka nevýhod, stojí za zmienku nerovnomerné zavlažovanie pri silnom vetre, avšak v porovnaní s ručným polievaním predstavuje zanedbateľný nedostatok.

Na druhej strane, majú tieto systémy hneď niekoľko výhod:

  • Ekonomické - automaticky závlahový systém šetrí vaše náklady na vodu a elektrickú energiu
  • Úspora vášho voľného času
  • Estetické - závlahový systém nenarúša vzhľad vášho trávnika a záhrady
  • Efektívnosť - optimalizuje spotrebu vody
  • Krátka návratnosť investičných nákladov
  • Automatizovaný závlahový systém reaguje na počasie dažďovými senzormi
  • Zonácia zavlažovania: podľa potreby zavlažovanie miest s rôznou intenzitou slnečného žiarenia
  • Dlhá životnosť, nenáročná prevádzka a obsluha

Zavlažovanie trávnika

Okrem kosenia trávy, vertikutácia a hnojenie je práve zavlažovanie trávnika veľmi dôležitou súčasťou starostlivosti o záhradu a trávnik. Najmä pri realizácii záhrady a pokládke kobercového trávnika, alebo vysiatie trávy, je správne zavlažovanie trávnika najlepšou cestou k peknému a zdravému trávniku. V neposlednom rade sa správne zavlažovaný trávnik dostane do požadovanej hustoty a kondície podstatne skôr, ako trávnik, ktorý je zavlažovaný ručne. Mnoho majiteľov záhrad sa obáva vysokej ceny závlahového systému, v dnešnej dobe sú však závlahové systémy bežná vec a ich ceny sú podstatne prijateľnejšie ako v minulosti. Obráťte sa na HomePro Správcovská, s.r.o. a naši objektoví manažéri Vám bezplatne pripravia cenovú ponuku na ekonomický a vhodný závlahový systém pre Vašu záhradu.

Ako sa starať o závlahový systém?

HomePro Správcovská, s.r.o. poskytuje komplexný a profesionálny servis závlahových systémov. Počas zavlažovacej sezóny je potrebné skontrolovať a prípadne odborne vyčistiť filter. Dôležitou súčasťou servisu závlahového systému je jeho zazimovanie a jarná údržba.
Zazimovanie je potrebné pred ukončením zavlažovacej sezóny a príchodom zimy, pretože prvé mrazy by mohli poškodiť váš závlahový systém. Tento úkon sa vykonáva pomocou kompresora, ktorý stlačeným vzduchom vyprázdni závlahový systém. Táto starostlivosť vám zabezpečí dlhú životnosť a správnu funkčnosť závlahového systému.
S príchodom jari je potrebné závlahový systém opäť uviesť do prevádzky. Vyžadujete sa kontrola, následné zapojenie a nastavenie riadiacej jednotky. Týmito úkonmi HomePro Správcovská, s.r.o. pripraví váš systém na zavlažovaciu sezónu a vy si môžete dalej užívať výhody tohto pomocníka vo vašej záhrade.


Neváhajte nás kontaktovať

0850 232 404
info@homepro.sk
Hálkova 1/A, 831 03 Bratislava


Zaujali sme Vás? Nechajte si vypracovať bezplatnú cenovú ponuku.